Meerhoven Eindhoven

Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven

In Eindhoven realiseert Van Beers Hoogeloon Park Meerland.
Dit landschapspark in de wijk Meerhoven omvat een glooiend landschap met waterpartijen, waterbouwkundige kunstwerken, stapelwerken, fiets- en wandelpaden en speelweides.

Het park Meerland vormt het hart van de uitbreidingswijk Meerhoven en wordt zo omgeven door de reeds gerealiseerde woongebieden van Zandrijk en Grasrijk en de nog te ontwikkelen woongebieden Bosrijk en Waterrijk. Ook het Wijkcentrum van Meerhoven, Meerrijk, zal aan het park grenzen.

Het park kent een watersysteem wat gaat functioneren voor geheel Meerhoven. Al het overtollige regenwater uit Meerhoven wordt hier naar toe geleid. Dit watersysteem bestaat uit een opvolging van kunstmatig aangelegde plassen beken en vennen, waarin het water zal worden rondgepompt. De hoogste plas  (het Bovenven) ligt 3 meter boven de laagste (de Natte weide) en daartussen stroomt het water op natuurlijke wijze via stroomversnellingen, een waterval en diverse stuwen naar beneden. Van Beers Hoogeloon verzorgt zowel het ontwerp als de realisatie van de diverse onderdelen. Het gehele park krijgt een natuurlijke uitstraling door alle grondkerende voorzieningen uit te voeren middels stapelmuren van Ardenner Gres. Deze natuursteen gaat ook terugkomen in alle waterbouwkundige kunstwerken om een eenheid te creeëren.

Terug naar overzicht