Kademuren Valkenburg

Opdrachtgever: Waterschap Roer en Overmaas

Van Beers Hoogeloon restaureerde de historische kademuren aan rivier de Geul in Valkenburg. Tegelijkertijd werden een aantal cultuurhistorische elementen weer zichtbaar gemaakt, werden de lossluizen van de molens in de molentak aangepast, werd de Walramstuw weer regelbaar gemaakt en werden ecologische verbindingszones geoptimaliseerd.
In opdracht van waterschap Roer en Overmaas en in nauwe samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul is van Beers Hoogeloon bezig met het restauratieproject ‘Herstel kademuren Valkenburg aan de Geul: meer veiligheid, meer cultuurhistorie en meer natuur’.

De eerste fase betreft  de herstelwerkzaamheden langs het traject Burgemeester Henssingel en St. Pieterstraat. De oude kademuren worden verwijderd en vervangen door betonnen keermuren. Ook wordt er een vistrap aangelegd bij de stuw langs het Walramhotel. Daarna worden mergelstenen gemetseld tegen de gemaakte constructieve (betonnen) kademuren en die van de nieuwe vistrap. Ook komt er nog stapelwerk nabij het hertenkampje.

Eind 2008 wordt gestart met de tweede fase van het herstel van de kademuren van de Geul in Valkenburg. Het betreft de kademuren vanaf de Emmalaan tot aan de Old Hickorybrug in het centrum van Valkenburg.

Omdat de voetgangersbrug tussen de Pelerinstraat en de Jan Deckerstraat (Old Hickorybrug) slecht is, wordt deze tijdelijk verwijderd en elders opgeknapt. Om de uitvoering van de werkzaamheden aan de kademuren makkelijker te maken, wordt de Old Hickorybrug teruggeplaatst zodra fase 2 geheel klaar is.

Terug naar overzicht